O arrecendo da pota de peros a quecer co viño branco, o azucar e a canela.
Ese é o meu recordo máis vivo do nadal. A miña nai cociñando e a pota a ferver.
O tío Cándido, a avoa Emérita e Merucha, a miña nai |
Eu, que nunca fun un gran comedor, e moitos disgustos fixen
pasar por ese motivo, cando era neno, lembro a miña nai cociñando algunhas das
súas receitas máis sonadas: o pudin de pan con leite, noces e uvas pasas, o
arroz con leite, que agora non son quen de comer,vaia vostede a saber o por
que, os guisos de carne con loureiro, os callos con garbanzos e macarróns, as
castañas cocidas con néboda e fiuncho, e as orellas de carnaval.
Ela tiña unha libreta de receitas escritas a man, cunha
fermosa letra redondiña, que creo que ten
a miña irmán Blanqui, e tamén o recetario de Picadillo.
Mais non todo era de cor de rosa na hora de comer. Eu sempre
aborrecín o bacallao, sobre todo o cocido. Como todas as nais, a miña,
obrigábame a comelo cando tocaba e tivemos grandes broncas, un día si e outro
tamén, a conta del. Un día, xa estaban para sair conmigo ao médico, porque tiña
unha forte dor no corazón, cando á miña nai veulle un desas chispas de lucidez
que a todos nos veñen e preguntou: É polo bacallao, non?. Eu non poiden negalo.
Entón, sacar abrigo e bufanda e sentarse
novamente na mesa a comer.
A miña nai e o meu pai na voda de Vita e Moncho. |
Ela nunca mo contou pero, hai un par de anos, Vita, unha das
súas amigas preferidas, reveloume algo que me deixou pampo: a miña nai
aborreceu o bacallao cando estaba preñada de min. As nais son un pozo de
sorpresas. Nunca mo dixo, supoño que para non debilitar a súa posición nas
batallas cando tocaba batallar polo bacallao.
Sin embargo non recordo a miña nai cociñando bacallao. Nin
tan sequera recordo si tiña a receita na súa libreta, que lin un cento de
veces. Recordo as comidas que citei anteriormente.
Outra das cousas que facía ben a miña nai era cantar. Cantaba
moi ben a miña nai Merucha. Blanca Emérita no carnet, como a miña avoa, pero
Merucha para quen a coñecía. Digo que cantaba moi ben, cunha fermosa e limpa voz
de soprano. Da coral de Tonio Paz as zarzuelas e de colleita propia, non sei
quen lla aprendera, “unha noite na eira do trigo”. Tan ben a cantaba e tanta
emoción lle puña no cantar que dou fe de que vin chorar a persoas que malamente
entendían o galego cando a miña nai cantaba esa tráxica historia de amor destrozado
pola emigración. Abaixo vos deixo a fermosa versión de Uxía que, vos podo asegurar, escoitoulla cantar moitas veces a miña nai.
O arrecendo dos peros a cocer en viño branco, con azucar e
canela, e a miña nai cantando, na cociña, é a mellor imaxe que teño do fogar,
do amor materno, do caloriño e a seguridade que vivín cando era neno.
Hoxe, noite do catro de xaneiro, hai néboa, pero deixa ver a
lúa e as estrelas. E unha presencia que sempre está aí cando a preciso.
No hay comentarios:
Publicar un comentario